2 Aralık 2012 Pazar

Neredeyse %94 olabiliriz !

Neredeyse %94 olabiliriz !
          Bugünlerde hepimiz bir takım çabalar içindeyiz. Daha doğrusu çabalamaya itiliyoruz. Yok şunu da geliştirin yok bunu da geliştirin. Kendiniz de bu özelliği mutlaka geliştirin, gibi bir çok telaşelere sevk ediliyoruz. Halbuki kendimize şöyle bir dışarıdan kuş bakışıyla baktığımız zaman rahatlıkla farkına varabiliyoruz ki, ne kadar çok gelişmemiz gerekiyor ya da ne kadar da çok geliştirmemiz gereken özelliğimiz varmış, diyoruz kendi kendimize. Belki de sonrasında küçük bir umutsuzluğa düşüyoruz.
          Tam bu noktada, kendimizi geliştirme konusuna farklı bir açıdan bakmak bizi, çok farklı yerlere götürebilir. Örnek verecek olursak, diyelim ki günümüz trendine göre geliştirmemiz gereken üç farklı özellik var ve fakat bunlar bizim çokta aşikar olmadığımız özellikler olsun. Onları geliştirmek için harcayacağımız zaman ve enerji oldukça fazla olacaktır. Kaldı ki genelde bunun sonucunda elde edeceğimiz gelişim oranı yaklaşık %40 ya da %50 lerde bir yerde olacaktır. Bu yaklaşık olarak 100 üzerinden 40-50 puana tekamül eder.
          Aslında daha farklı düşünecek olursak, birkaç alanda kendimizi geliştirmek yerine, normalde güçlü olduğumuz bir özelliğimizi geliştirmeye yönelmek daha akıllıca olabilir. Çünkü, biz o alanda zaten yeterince güçlüyüzdür ve kaydedeceğimiz en ufak bir gelişme dahi bizim bu özelliğimizi en üst seviyelere taşıyacaktır. Örneğin; çok iyi derecede resimler yapabiliyorsunuz. Fakat iyi derecede müzik besteleyemiyor ve iyi yazı yazamıyorsunuz. Rakamla ifade etmek gerekirse, %90 oranında resim yapabiliyor, %5 oranında müzik besteleyebiliyor ve %5 oranında da yazı yazabiliyorsunuz. Sizce bunlardan hangisini geliştirmelisiniz ? 
          Sanırım çoğumuzun cevabı müzik bestelemek ve yazı yazmak olmuştur. Tabiki de istediğimiz özelliğimizi, istediğimiz şekilde ve istediğimiz kararda geliştirme özgürlüğüne sahibiz. Bunun tercihi tamamen bize kalmıştır. Fakat bu noktada dikkatleri farklı bir yere çekmek istiyorum. Hadi gelin birlikte küçük bir hesaplama yapalım. Müzik bestelemek ve yazı yazmak alanında kendimizi geliştirmek istediğimizde, en iyi ihtimalle %100 gelişme kaydedebiliriz. İşin sonunda %100 gelişme dahi olsa beş puanlık bir artış elde edebiliriz. Böylece iki alanda da %10 gelişmiş oluruz ki bu genelde küçük bir pay olarak kabul edilir. Sanırım bu seviyedeki bir gelişmişlik bize iyi bir fayda sağlamayabilir. Fakat resim yapmak alanında ki gelişimimiz tahminimizden daha fazladır. Burada yapacağımız ufacık bir gelişme bile bize, oldukça büyük fayda sağlayabilir. Sadece %4 lük bir gelişim bile bizi, toplamda %94 e çıkarır ki bir alanda bu seviyede olmak hiçbir zaman küçümsenemez.
          Eğer biz bir alanda %94 gelişmişsek, bu bizi o alanda üst sıralara rahatlıkla taşıyabilir ve bu sayede büyük kazanımlar elde edebiliriz. Kısacası birkaç alanda ortalama seviyede olmaktansa, bir alanda çok iyi olmak bize ve çevremize büyük faydalar sağlayabilir.
Peki, siz hangi alanda %94 olabilirsiniz ?