25 Kasım 2012 Pazar

Hayatımızdaki merdiven...

Hayatımızdaki merdiven...
       ''Yine mi başarısız oldun?'' Yoksa, ''Yine mi başarısız olucam?'' diyorsun kendi kendine? Bazen hayatımız da o kadar başarılı olmak isteriz ki onun için çalışır, didinir ve emek harcarız. Fakat işin sonunda hayat bizi başarısız kılar ya da biz başarısız olduğumuzu düşünürüz. Her iki durumda da bizim için söz konusu bir ''başarısızlık'' vardır. Başlarda her ne kadar umursamıyor olsakta aslında bütün bu olanlar bizi içimizde ufak ufak birikir ve fakat bu durum, en savunmasız, en hassas ya da en güçsüz anımızda patlak verir. Dolayısıyla bu durum bizim için normalde olduğundan daha da ağır nükseder. Hal böyleyken bir kez daha başarısızlığa uğramış oluruz. Çünkü hem yapmakta olduğumuz işten dolayı başarısız, hem de içine düştüğümüz durumdan sıyrılamamış olduğumuz için başarısız olmuşuzdur.
       Belki de başarısız olmak zannettiğimiz gibi bir şey değildir. Yani, aslında biz başarılıyızdır ama o an için bunun farkında değilizdir. Ya da işin sonunda ''başarılı'' olabilmek için o süreçte bir kaç kere başarısız olmamız gerekiyordur. Hiç bu açıdan düşünmüş müydün acaba? :) Asıl demek istediğim; belki de başarı, başarısızlıklarımızın toplamıdır. Eğer bu nokta da kafamız biraz karıştıysa yol almışız demektir. Aşağıdaki resme baktığımızda başarının nasıl bir şey olduğunu ve daha önce ona bu gözle bakmadığımızı kolayca anlayabiliriz.


     Bu tablo üzerinde biraz düşündükten sonra, ''Nasıl başarılı oluruz?'' sorusuna cevap bulalım. Öncelikle bunun belli başlı şartlara bağlı olduğunu kabul etmeli ve bunları sırasıyla uygulamalıyız. Haydi buyurun gelin şu şartlara bir bakalım. Aslında bir işi başarmak istiyorsak şu sıralamayı takip etmeliyiz. Merdivene benzetecek olursak birinci basamakta istemek yazıyor. Başarılı olmayı istemeliyiz ki bir sonraki basamağa çıkabilelim. Çünkü biz istemediğimiz sürece dışarıdan hiçbir kuvvet bize bu anlamda etki edemez. İkinci basamağa çıktığımızda başlamak yazdığını görüyoruz. Başlayabilmeliyiz ki işin sonuna gidebilelim ve başarılı olalım. İşte bu yüzden ikinci adım oldukça önemlidir. Son basamağa vardığımızda inanmak yazısını görürüz ve bu en önemlisidir. Çünkü ilk iki şartı yerine getirsek bile, çevresel faktörler yüzünden sonuncusu olmadan muhtemelen başarılı olamayız.
          Bunların yanında bilmeliyiz ki;
* Başarılı olmak güzeldir ve insana mutluluk verir.
* Bir kere tadına vardınız mı, bir daha kolay kolay bırakamazsınız.
* Ayrıca, başarıyla yarışmak bize başarı getirir.