18 Kasım 2012 Pazar

Hayır! Sen yukarı çık

 Hayır! Sen yukarı çık.

Hepimiz hayatımız da birtakım şeyler yapmak isteriz. Bir şeylere sahip olmak, bir şeyler başarmak vs. Bu yüzden bazen çevremizdekilerle bu amaç için iletişimde bulunuruz. Gerek dertleşmek olsun, gerekse fikir paylaşımı olsun. Fakat hepimizin hayatında birçok insan modeli vardır ve bunlardan bir kısmıyla yakın iletişim halindeyizdir. Bazen biz iletişim kurarız, bazen de onlar bizimle bu amaç için iletişim kurar. Aslında kötü bir şey değildir bu. Fakat bunun sonu bir taraf için oldukça yıpratıcı olabilir. Çünkü günümüzde, hepimizin çevresinde kötümser, karamsar ve kendinden başkasının yaptığı doğru olmayan insanlar vardır. Genelde bu tür insanlar, kendilerini birilerine kanıtlama çabalarına rağmen hayatlarında kayda değer işler yapamamış kişilerdir. Zaman geçtikçe de başarısızlıkları ve mutsuzlukları artar. Bazıları bunun farkına varır, bazıları ise farkına varamaz. Bu yüzden çevrelerini karşı oldukça yıkıcı olabilirler.

Yaptığım gözlemlere göre, başarısız ya da mutsuz insanlar sanırım yalnız kalmamak için yanlarına arkadaş arıyorlar. Daha da ilginç olan ise kendileri yapamadı diye başkalarının da yapamayacağını zannediyorlar ve yapamazsın, edemezsin, bu çok zor, sen kim o iş kim? gibi cümleler kuruyorlar. Bu yüzden bilerek ya da bilmeyerek sizin moralinizi kolayca bozabiliyorlar. Olumsuz düşüncelere sürüklenmenize sebep oluyorlar. Yani sizi yanlarına çekmek istiyorlar. Çünkü orada yalnız kalmak istemiyorlar. Belki de bazılarımız dışarıdakilerin her söylediklerine kulak asmıyor olabilir. Ama birçok insan bu tür konuşmalardan ciddi şekilde etkilenebiliyor.

‘’Peki bunun için ne yapmak lazım?’’ sorusuna cevap vermeden önce şunun bilincinde olmamız bize fayda sağlayabilir. Bu tip insanlarla hayatımızın her evresinde karşılaşabiliriz ve onları yok edemeyiz. Fakat onlara karşı güçlenip,  mücadele edebiliriz. Çözüme bakacak olursak aslında tam bu nokta da birden fazla çözüm bulabiliriz ama bulduğumuz çözümün kalitesi, onun bizdeki gücünü ve kalıcılığını etkileyecektir. Böyle olduğu taktirde bu tip insanlarla kolayca başa çıkabiliriz. Örneğin; iletişim sırasında oradan bir şekilde uzaklaşabiliriz. Fakat bu bizim için kalıcı bir çözüm olmayabilir. En nihayetinde her iletişimden de bu şekilde kurtulamayabiliriz. Bu yüzden kendimize inanarak söyleyeceğimiz bir söz, durumdan incinmeden çıkmamızı sağlayabilir. Eğer karşımızdaki kişi bizi demoralize etmeye yönelik bir iletişim içerisindeyse yani bizi yanına çekmek istiyorsa, kendi kendimize
‘’Hayır! Ben aşağı inmiyorum. Sen yukarı çık.’’ dememiz ve bunun gücüne inanmamız oldukça yerinde bir davranış olabilir.